21-12-2020 t/m 28-02-2021 Angeline Maas

Schildersevent Verruim je blik!

een coronaproof evenement!

Tijd: 00:00
Entreeprijs: € 0,00
capucijnerplein 1
6021CA budel
Aan alle schilders en tekenaars(zowel amateur als professional):Doe je mee met ons schilderevent? Een leuk project om mee aan de slag te gaan in coronatijd!
Schildersevent “Verruim je blik! “ In de aanloop naar een expositie in het kasteeltje van Cranendonck organiseert Cultuurcraan een teken- en schildersevent. Met als uitgangspunt: Verruim je blik! Dit is een Coronaproof evenement, iedereen die schilderen leuk vindt kan meedoen! 
In het voorjaar van 2021 zal in het Kasteeltje van Cranendonck een museumexpositie worden ingericht over een fenomeen wat lang geleden in deze contreien speelde: de heksenjacht. Hierover eerst een klein inkijkje. Daarna aandacht voor de schilders in de hoofdrol.In de loop van de zestiende eeuw komt in Europa een grootschalige heksenvervolging op gang. Talloze vrouwen worden aangezien als handlangers van de duivel: ze zouden zich bezondigd hebben aan kwaadaardige toverij, ze worden nagewezen, opgepakt en terechtgesteld. De heksenjacht in Peelland start in Cranendonck in juni 1595 en trekt via Leende-Heeze, Geldrop, Mierlo en Lierop tot en met Asten en Someren. Binnen een paar maanden belanden 23 vrouwen op de brandstapel en komen er twee om in gevangenschap. In de omgeving van kasteel Cranendonck worden drie doodgewone dorpsbewoners als anders gezien, en binnen enkele dagen veroordeeld en omgebracht. Een daarvan is het Soerendonkse meisje Heylken van slechts 12 jaar oud. In die tijd werden onverklaarbare gebeurtenissen en natuurverschijnselen met een bekrompen blik bekeken en als hekserij gezien.
Het event gaat als volgt: We nodigen we tekenaars en schilders in Cranendonck en omstreken uit een schilderij of tekening te maken, waarin de aandacht juíst gaat naar ruimdenkendheid én de kracht van de natuur.Even enkele suggesties ter illustratie. Als je om je heen kijkt, word je soms verrast door iets onbekends, iets wat er wel degelijk bij hoort. Onverwachte schoonheid, - gebeurtenissen of - mensen. Ook kun je denken aan het ritme van bloei en verval. Kijk om je heen met een open blik en geef je weergave van wat je ervaart of ziet. Verruim je blik!Het formaat van je werk kan klein of groot (max. 100x80 cm) zijn. We hopen dat er veel mensen mee doen! Naast het plezier van het maken, is er het plezier van het delen en voor de toeschouwers het plezier van het kijken. 
Om Coronaproof te werken, willen we je vragen om je werk digitaal te delen. Je maakt een filmpje van je werk, waarbij je vertelt hoe je heet, wat het formaat van je werk is en wat de link is met het thema “verruim je blik”. Dit kun je zelf doen met je digitale camera of iemand kan je assisteren! Duur: van maximaal 50 sec. Dit filmpje stuur je naar het mailadres van de Cultuurcraan, wij plaatsen ze op facebook. Je mag insturen zo gauw je werk klaar is, de uiterlijke datum van insturen is 28 februari. Een wedstrijd element is er ook: we zullen een aantal schilderijen tentoonstellen bij de expositie in het kasteeltje, ook komt er een expositie in de Borgh. 
 We vinden het fijn als je je van tevoren aanmeldt, dat kan vanaf nu! Stuur een mailtje naar info@cultuurcraan.nl